Jom Try LINUX. Install UBUNTU & WINDOWS 10 Dalam Satu PC



Dalam episod kali ini saya akan tunjukkan cara untuk install dan uninstall Operating System (OS) Ubuntu (salah satu Linux distro) kedalam komputer anda yang sudah di install dengan Windows.

Berikut adalah senarai topik:
00:00 Pengenalan
00:41 Bahagian Pertama – Install Ubuntu
01:24 Download Ubuntu
02:02 Download Rufus
02:34 Hasilkan Ubuntu USB Installer
03:54 Hasilkan Partition Untuk Ubuntu
05:12 Bios Settings Untuk Boot Dari Ubuntu USB Installer
05:41 Boot ke Ubuntu Installer
06:40 Cuba Ubuntu Tanpa Install
07:51 Install Ubuntu Ke Komputer
10:15 Boot Ke Ubuntu Desktop
11:07 Boot Ke Windows 10
11:31 Bahagian Kedua – Uninstall Ubuntu
12:00 Menghasilkan Windows 10 USB Installer
13:15 Delete Partition Ubuntu
14:20 Masalah Selepas Delete Partition Ubuntu
14:42 Perbetulkan Boot Manager Menggunakan Windows 10 USB Installer

––––––––––––––––––––––––––––––
IKUTI PENDAKWAH TEKNOLOGI DI
––––––––––––––––––––––––––––––
Twitter – https://twitter.com/PendakwahTekno
Facebook – https://www.facebook.com/pendakwahtek…
Instagram – https://www.instagram.com/pendakwahte…
Website – https://pendakwah.tech
Telegram – https://t.me/pendakwahteknologi
Discord – https://discord.gg/HjyR4RfR
GitHub – https://github.com/pendakwahteknologi

#ubuntu #opensource #ubuntu

33 thoughts on “Jom Try LINUX. Install UBUNTU & WINDOWS 10 Dalam Satu PC

  1. Saya dah lama guna OS ubuntu ni..salah 1 option utk guna free office tools selain microsoft. Yg paling utama kita blh guna OS ni utk backup files dlm PC jika Windows OS ada masalah corrupt atau tak blh login.

  2. Buat tutorial guna windows command prompt #Diskpart, kadang dalam disk management gui tak boleh nak delete disk volume, jadi saya guna command prompt Diskpart atau powershell Diskpart, Dua2 boleh

  3. You're the only local channel in IT that I sub to as your videos are consumer friendly, well paced with clear explanations and simple video illustrations. Keep up the good work.

  4. Maaf lari topik tuan. Nak tanya berkenaan extend coverage wifi guna router wifi 6 tu, mcm sy pakai TIME internet, router dan ONT dia dalam satu unit. Jd mcm mana sy nak gantikan kpd wifi 6 router ya ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.